Zăpadă / Berf / Snow, regia Erol Mintaş

Zăpadă (Turcia – România, 2010), cel de-al doilea film din Trilogia mamei şi a fiului, de Erol Mintaş, a primit numeroare premii printre care premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Antalyia Golden Orange Film Festival, premiul pentru montaj la Istanbul Sinepark Film Festival, premiul special al juriului la Izmir Short Film Festival şi premiul publicului la !f Istanbul Independent Film Festival.

Filmul începe cu un ritual specific zonei rurale din estul Turciei, prezentându-ne o familie formată din mamă, fiu şi nepoată. Viaţa simplă de la ţară este prezentată într-o lumină caldă, unde timpul are răbdare şi munca zilnică se desfăşoară pe fundalul muntelui Ararat din depărtări. Conflictele din zonă sunt sugerate prin cruzimea cu care smulg bărbaţii din familiile care au atât de multă nevoie de ei.

Istoria intervine intrusiv în universul liniştit al satului şi al familiei, univers prezentat mereu prin intermediul unor cadre statice largi. Este o realitate pe care nimeni nu o doreşte, căci radio-ul porneşte singur, căzând de pe televizor la trecerea foarte joasă a unui avion sau elicopter ce zguduie căminul.

Ultima dorinţă a bătrânei pe patul de moarte, un pumn de zăpadă, cauzează un nou val de durere surdă într-o lume în care viaţa merge înainte. Bătrâna trebuie să se ridice din pat, şi un nou văl negru acoperă o fotografie de familie.

Adina Luncan

2 răspunsuri to “Zăpadă / Berf / Snow, regia Erol Mintaş”

  1. Viorel Grecu Says:

    Interesant articol !

  2. […] pentru Cel mai bun regizor a fost acordat filmului Zăpadă / Berf / Snow realizat de Erol Mintaş. Juriul şi-a motivat alegerea astfel: „Filmul oferă un recital […]

Lasă un comentariu