Fotografia / The Photograph, regia Victor Dragomir

Scurtmetrajul Fotografia, semnat Victor Dragomir (România, 2010), câştigător al premiului Timishort pentru cel mai bun film românesc din competiţie, prezintă o întâlnire dintre tată (Victor Rebengiuc) şi fiu (Şerban Pavlu). Motivul: o fotografie mult cerută de tată, amânată prea mult de Claudiu, un fiu ocupat şi prins în viaţa Bucureştiului.

Filmul glisează cu îngăduinţă şi distanţă între cei doi, între generaţia fumătorilor de „Viceroi“ şi a consumatorilor de alcool, între agitaţia tinereţii şi meticulozitatea, răbdarea şi lentoarea bătrâneţii, între superficialitate şi gesturi aproape ritualice. Victor Dragomir, prin construcţia circulară a filmului, pune în evidenţă nu doar percepţia diferită şi contrastul evident dintre trecut şi prezent, dar sugerează contaminarea reciprocă, intruziunea inerentă a unuia în celălalt.

Tatăl, un moromete cald şi calm, bucuros să îşi revadă fiul, spune puţine şi tace despre multe. Tocmai în spaţiul larg deschis dintre cele spuse şi cele care nu se pot spune trebuie să căutăm semnificaţia cerinţei insistente a tatălui. Nu vă vom spune pentru ce este fotografia. Vă lăsăm pe voi să vă daţi seama. Acordaţi însă atenţie mediului în care este făcută şi micilor detalii ce îl compun.

Victor Dragomir îi readuce în lumea satului pe Victor Rebenciuc şi Luminiţa Gheorghiu, ca vecini îmbătrâniţi în Păuleşti, în apropiere de Ploieşti, judeţul Prahova. Deşi alegerea celor doi actori renumiţi pentru rolurile din Moromeţii (1988) pare o referinţă directă la filmul lui Stere Gulea, regizorul a mărturisit că asocierea trebuie să rămână doar sub semnul întâmplării. Ceea ce sigur nu este întâmplător este interpretarea remarcabilă a celor patru actori din scurtmetraj.

Cristina Licuţă

Un răspuns to “Fotografia / The Photograph, regia Victor Dragomir”

  1. […] Fotografia / The Photograph, de Victor Dragomir, a fost desemnat Cel mai bun film românesc.Juriul şi-a motivat alegerea astfel: filmul a fost premiat„pentru caracterizarea plină de măiestrie a două generaţii şi pentru jocul excelent al interpreţilor de pe ecran.“ […]

Lasă un comentariu