Videorama

Doctorul Rao / Doctor Rao, regia Alexej Tchernyi, Wu Zhi, Germania, 2010

Un scurtmetraj despre metafora jelirii. Doctor Rao este plâns de oameni simpli, i se aduc omagii, se ard coroane, i se scriu rugăciuni, o fanfară îi cântă un ultim imn. Rămăşiţele trupului incinerat sunt zdrobite într-un ritual de o meticulozitate ancestrală.

Poate Siam / Maybe Siam, regia Christoph Girardet, Matthias Müller, Germania, 2009

Poate Siam explorează frământările nevăzătorilor. În propria lor casă, spaţiul şi lucrurile printre care au trăit le devin, dintr-o dată,  străine. Dacă iniţial uşile se deschid firesc, pe măsură ce angoasa interioară creşte, spaţiul se dilată, se înstrăinează. Frustrarea, anxietatea, nedumerirea, toate sunt trăite hiperbolizat. Rezistenţa într-o lume fără forme este posibilă doar prin amplificarea celorlaltor simţuri, un văz transfigurat, reîncarnat în piele, în auz, în miros şi în inimi.

Întrebări pentru tatăl meu / Questions to my father, regia Konrad Mühe, Germania, 2011

Poate cel mai potrivit mod de a-ţi arăta respectul şi consideraţia pentru un mare actor este să îl arăţi lumii în timp ce-şi împărtăşeşte arta. Ulrich Mühe (cunoscut publicului român pentru rolul agentului STASI, Gerd Wiesler, din Vieţile altora / Das Leben der Anderen, regia lui Florian Henckel von Donnersmarck, 2006) este prezentat în ipostaza cea mai familiară, aceea de artist, jongleur desăvârşit în dialoguri. Acest colaj de scene şi dialoguri cu un interlocutor inedit punctează metamorfozele suferite de persona actorului de la un rol la altul, ca într-un joc fascinant de oglinzi paralele.

Tu şi eu / You and me, regia Karsten Krause, Germania, 2010

Tu şi eu, poemul celebrului E.E. Cummings, atinge corzile bine protejate ale unor inimi rezistente. Un film despre un film pus pe repeat pe care îl vom viziona cel puţin până stoarcem seva din vocea blândă ce recită poemul. În timp ce versurile se succed, imaginile se derulează, redând povestea unei femei trecute prin toate anotimpurile vârstei.

Ultima zi a Republicii / Letzer tag der Republik / Last Day of the Republic, regia Reynold Reynolds, Germania, 2010

Un testament al omenirii. În timp ce urmăreşti macaralele gigantice cum muşcă din pielea clădirilor, un fior rece îţi străbate corpul:  omul se îndreaptă spre autodistrugere. Un sunet asurzitor se amplifică ameţitor. Două statui urmăresc spectacolul macaralelor: e un fel de sinucidere asistată.

Ioana Todor

Un răspuns to “Videorama”

  1. […] Videorama a fost câştigat de Tu şi eu /You and Me de Karsten Krause „pentru abordarea artistică şi creativă în relaţionarea trecutului cu […]

Lasă un comentariu